torstai 8. maaliskuuta 2012

Kitaraäänitys, Day 1 - Mikitys ja Startup


Joulu tuli ja meni. Heti kun vaan kynnelle kyettiin, eli tapaninpäivän jälkeen tiistaina, kavuttiin takasin studion syövereihin tarkoituksena raapasta vähintäänkin kaikki särömmät kitarat purkkiin. Aikaa toimitukselle oli varattu kokonaiset kolme päivää -tiistai, keskiviikko ja torstai.

Siitä vaan vehkeet pystyyn.
K:n Engkhelin nuppi isoon tarkkaamoon ja kaappi pieneen soittotilaan. Seuraavaks heiteltiin mikkejä mielikuvituksen sallimissa rajoissa elementtien ratoksi sikin sokin. Kokeiltua SM57, T-bonen 
RM700, SM81, AKG 451 ja 414 sekä Sennheiserin 421. Voittajakolmikkona selvis SM57, 421 ja 414. SM81stä mietittiin myös pidempään, mutta siitä saatu todella Repivä yläkerta ei lopulta sopinut haluttuun kokonaissaundiin.

K:n punasena paahtava Engl Powerball ja koulun Mesa Express tarkkaamon täytteenä.
Ylhäältä alas: AKG 414, Sennheiser 421 & Shure SM57.
Äänitykset saatiin hyvin käyntiin ja K:lla ns raskaampana kitarakyntäjänä riitti työnsarkaa. Ekana päivänä purkkiin tipahti mm. Intron/prologin loppuhuipennus (uudella liidillä!) ja Part1sen ns "Rökötökö"-runttaus. Kumpaiseenkin saatiin hiottua uudenlaista syvyyttä - oltiin tyytyväisiä.
K. O. Leadit vedetään tunteella. Prologi saa ansaitsemansa huipennuksen. 
Päiväkirjatunnelmia ensimmäisestä päivästä.


27.12.2011:
Kitaraäänitys, päivä 1 – mikitystä ja äänittämistä

Allekirjoittaneen päivä alkoi herra rumpalimme soittamaan (herätys)puheluun ”Nyt oon tulossa Virroille, tuunko suoraan studiolle?” – eipä tarvinnut, sillä päivä jatkui puoli tuntia myöhemmin samoissa merkeissä: ”Oon ihan just Virroilla, viis minsaa nii oon sun pihassa”. Tästäpä kauppaan, jonka jälkeen aamupalaa ja nokka kohti koulua.
Ennen kuin Ville S saapui paikalle, oli saatu (jälleen kerran) allekirjoittaneen Engl Powerball tulille kaappinsa kanssa, mukavasti. Heviruttaukseen kaivattua saundia ei paljoa tarvinnut säätää ennen mikittämistä ja mukavahan sitä oli säätää mikittäessä, kun Voimapalli saatiin tarkkaamoon lämmikkeeksi. 
Kanavia tällä kertaa rapsahti lopulta neljä, vaikka kokeiltiinkin JOPA outoja tekniikoita. Eli taulukon kahta viimeistä ei käytetty, turvallisuussyistä.

CH
MIC
INFO
1
SM57
Elementin vasemmasta reunasta mitattuna n. 2/3 halkaisijasta oikealle, hienovarainen kulma oikealle
2
421
Muuten sama kuin 57, mutta vasemmasta reunasta n. 1/3 oikealle.

3
414
Lähes kohtisuoraan elementin keskustasta noin 3cm vasemmalle

4
DI
Mitä siitä?

5
SM81
Päätä huimaavaa sirinää randomilla…

6
RM700
Kahden vaimennusseinän välissä – MacBook Pron mikkiin verrattava

Näillä setupeilla alettiin siis äänittää rankimpia särökitaroita, joita löytyy ainakin kaikista muista biiseistä paitsi Outrosta. Narulle saatiin jo Intro ja Part1.  Noista jälkimmäiseen allekirjoittaneella syntyi melkoinen melodiaidea, huomenna kuullaan Aksunkin mielipide siitä. Huomenna kyllä pitäisi olla rankimmalla säröllä olevat kitarat purkissa ja toivottavasti saadaan myös hieman kevyempiä särökitaroita talteen. 
Erilaisia kitaroita meillä siis tulee näillä näkymin vähän biiseistä riippuen:
- Rytmikitarat left & right, hevisärö/lällysärö/Clean 
- Leadkitaroita left, right & meibi center, hevisärö/lällysärö/clean
              - Efektikitaroita

              - Akustiset, koska Saarisella on kauniit sormet
 Huomisen tavoitteet tulikin jo kerrottua.
- Ville K

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti